Безплатна доставка на всички онлайн поръчки

Домашни хитринки за почистване на ламинат

Всичко от практични съвети, Инструкции

Ламинираният паркет е елегантно и практично решение за подова настилка, но за да запази своя блясък и да изглежда като нов, се нуждае от правилна поддръжка и почистване.

В тази статия ще разгледаме някои ефективни съвети и хитринки за почистване на ламинат, които ще ви помогнат да поддържате вашия дом в перфектно състояние.

Ежедневна поддръжка на ламиниран паркет

Ежедневната грижа за ламинирания паркет е ключова за дълготрайността му. Ето някои съвети за целта:

 1. Прахосмукачка или метла
  Редовно премахвайте праха и мръсотията от пода с прахосмукачка или метла.
 2. Суха кърпа или моп
  Лекото премахване на прах с микрофибърна кърпа или сух моп също е отличен начин да поддържате чистота.
 3. Предпазвайте от вода
  Ламинатът не понася добре излишната вода. Избягвайте да разливате течности и винаги подсушавайте незабавно, ако се случи такъв инцидент.

С ежедневната поддръжка, вашият ламинат ще остане в добро състояние и ще изглежда красиво дълго време.

Дълбоко почистване на ламинат

Периодичното дълбоко почистване е необходимо, за да се отстранят натрупванията от мръсотия и петна, които не може да бъдат премахнати с ежедневната поддръжка.

Винаги избирайте специализирани препарати за ламинат, особено при упорити петна. Избягвайте абразивни почистващи средства и такива, които съдържат агресивни химикали. Следвайте инструкциите на опаковката и никога не прекалявайте с количеството.

Периодичното дълбоко почистване ще запази вашия ламиниран паркет свеж и безупречен. Използването на подходящи препарати е от съществено значение, за да не повредите повърхността.

Как се почиства ламинат след ремонт?

Ремонтните дейности често оставят подовете замърсени и покрити с прах и други остатъци. Следвайте тези стъпки за ефективно почистване на ламинат след ремонт:

 1. Прахосмукачка с приставка за твърди подове
  Прахосмукачката с приставка за твърди подове е незаменим инструмент при почистването на ламиниран паркет. Тази приставка е специално проектирана, за да премахва ефективно грубия прах и мръсотия, без да надрасква или поврежда повърхността. Използването на такава приставка позволява лесно и бързо почистване на големи площи, което спестява време и усилия.

 2. Мокър моп
  След като премахнете грубата мръсотия, следващата стъпка е използването на леко навлажнен моп. Важно е той да бъде само леко навлажнен, тъй като прекаленото количество вода може да проникне в ламината и да причини деформации или повреди. За оптимални резултати, добавете малко количество препарат за ламинат към водата. Това ще помогне да се отстранят по-фините замърсявания и ще придаде блясък. Мокрият моп е идеален за ежедневно почистване, като същевременно поддържа ламината в отлично състояние.

 3. Проверка за петна
  След като сте почистили основната част, отделете малко време за проверка на целия под за наличието на петна и упорити замърсявания. Петната може да бъдат причинени от различни фактори като разлети течности, храна или следи от обувки. За да ги премахнете, използвайте подходящ препарат и мека кърпа. Нанесете препарата директно върху петното и внимателно изтрийте с кърпата, като използвате кръгови движения. Бъдете внимателни и не използвайте абразивни материали.

Следвайки тези стъпки, ще възстановите блясъка и ще премахнете всички следи от ремонта. Важно е да действате внимателно и да не използвате прекалено мокър моп, за да избегнете повреда.

Натурални средства за почистване на ламинат

Използването на натурални средства за почистване на ламинат е екологично и безопасно за вашето семейство. Ето някои ефективни натурални хитринки:

 • оцет и вода – смесването на равни части оцет и вода е едно от най-ефективните и екологични решения за почистване. Оцетът е естествен дезинфектант, който не само премахва замърсяванията, но и унищожава бактериите. За да приготвите този разтвор, смесете оцет и вода в съотношение 1:1 в бутилка с пулверизатор. Напръскайте разтвора и избършете с мека кърпа или моп. Този метод е особено ефективен за премахване на мазни петна, които често се появяват в кухненските зони. Оцетът не оставя следи и придава свежест на пода, като същевременно го предпазва от износване;
 • лимонов сок – лимоновият сок е още едно отлично натурално средство за почистване на ламинат. Той притежава мощни почистващи свойства, благодарение на киселинното си съдържание, което разтваря мръсотията и мазнините. Освен това, лимоновият сок придава свеж и приятен аромат. За да използвате лимонов сок за почистване, смесете го с вода в съотношение 1:2. Нанесете разтвора с мека кърпа или моп и избършете. Този разтвор е особено полезен за почистване в зоните с повече трафик, където се натрупват повече замърсявания. Лимоновият сок ще освежи и дезодорира пода, като същевременно ще го поддържа чист и блестящ;
 • сода бикарбонат – содата бикарбонат е незаменим помощник при справянето с упорити петна. Тя ефективно отстранява мръсотията, без да поврежда повърхността. За да използвате сода бикарбонат, поръсете малко количество върху влажна кърпа и внимателно втрийте върху петното с кръгови движения. След като бъде премахнато, избършете с чиста влажна кърпа, за да отстраните остатъците от содата. Този метод е идеален за справяне с трудни замърсявания, като петна от кафе, вино или храна. Содата бикарбонат е безопасна и ефективна, и ще остави вашия ламинат безупречно чист.

Тези натурални средства са не само ефективни, но и щадящи за околната среда. Те ще ви помогнат да поддържате вашия ламинат чист.

Въпреки, че изброените домашни хитринки не би следвало да навредят на вашия ламиниран паркет, ние ви препоръчваме първо да ги тествате на малка и незабележима повърхност, преди да преминете към цялостно почистване.

Съвети за дълготрайна поддръжка на ламинат

За да запазите вашия ламиниран паркет в перфектно състояние, следвайте тези съвети:

 • използвайте подложки под мебелите – предотвратете драскотини, като поставите подложки под краката на мебелите;
 • избягвайте висока влажност – поддържайте подходяща влажност в стаята, за да избегнете изкривяване на ламината;
 • регулярно проверявайте за повреди – периодично проверявайте пода за повреди и реагирайте навреме, ако забележите нещо.

С тези съвети ще удължите живота на вашия ламиниран паркет и ще запазите неговия безупречен вид.
Ламинираният паркет може да изглежда страхотно дълги години, ако му отделяте необходимото внимание и поддръжка. С този наръчник и подходящи средства, той ще бъде винаги като нов.

За повече информация и специализирани препарати, нашите специалисти от Домко може да ви предоставят необходимата професионална консултация. А ако искате да разгледате различни видове ламинати, посетете нашия сайт Domko.com.

Назад към всички практични съвети