Безплатна доставка на всички онлайн поръчки

Какво е модал?

Всичко от практични съвети, Характеристики на продукти, Инструкции

Какво е модал?

Модалът е полусинтетична материя, разновидност на вискозата. Много мека и приятна на допир материя.

 

Как се прави модал?

За направата на модал се използват натурални суровини. Най-често това е събраната целулоза от букови дървета. Също така модалът може да е от палма, бряст, водорасли или друга дървесина. След известно химическо третиране на избраната суровина, полученият материал се превръща в тъкани, използвани за производство на дрехи, чорапи и бельо.

 

Какви са предимствата на модала?

Модалът притежава някои свойства на памука - добра абсорбация, пропускливост на въздух, антиалергичен. Но има и много други предимства:
- 50% по-водопоглъщащ от памука. Това го прави предпочитан за хора, които водят активен начин на живот. Предпазва от изпотяване и неприятна миризма;
- Модалът е по-устойчив на износване от памука. Не се свива и е по-издържлив, дори след няколко изпирания или друго третиране. Запазва първоначалния си вид и мекота с течение на времето;
- Хипоалергичен е и не дразни кожата;
- Не се наелектризира;
- Модалът е изключително тънко влакно. Любопитно е , че 10 хиляди метра тежат само 1 грам;
- Модалът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други влакна;
- Модалът е по-гладък и по-мек от мерселизирания памука, който на свой ред е по-гладък и по-мек от пениран памук.

 

Как да се пере и глади модала?

Можете да изперете модал като всяка памучна дреха. Високите температури могат да повредят или отслабят тъканите, така че предпочитаната температура на пране е 30° C. Гладенето на тъкани от модал е същото като гладенето на вълнени или копринени дрехи. Винаги използвайте пара при гладенето на модал. Също така, спазвайте изискванията, описани на етикета на продукта.

 

Назад към всички практични съвети