Как се поставя Фототапет?

Монтаж на фототапет от 4 или 8 части



Всички мотиви са така избрани, че да могат да бъдат изрязвани от всички страни, без това да нарушава общия ефект.

1. Подготовка на основата
Стената трябва да бъде подготвена по същия начин, както при лепенето на тапет: Основата трябва да бъде чиста, гладка и без мазни замърсявания – блажните бои трябва да се изшкурят, тапетите се свалят, премахват се неравностите, да се шпакловат дупките и пукнатините. За да бъде постигнато оптимално съхнене трябва да бъде премахната влагата от основата.

2. Подготовка на лепилото
Използвайте приложеното лепило (60гр. на 1,5л вода),което трябва така да разредите, че да не бъде твърде течно.

3. Подготовка преди лепенето
Тъй като много от стените не са точно с прави ъгли, ние Ви препоръчваме да започнете да лепите от средата на стената. За това ще Ви е нужна една хоризонтална и една перпендикулярна линия, която може да бъде начертана с молив на средата на стената с помоща на нивелир. Намажете равномерно с лепило отделните части. Обърнете особенно внимание на краищата.
Важно: Оставете лепилото да попие за 3 минути върху всеки лист, преди да го залепите.

4. Полагане
Поставете част №4 или №6 на помощните линий и изтеглете въздуха от горе на долу и от средата към краищата. Частите трябва да се застъпват с около 2-3мм.

5. Съхнене
Съхненето трябва да става бавно, за да се избегне отваряне на снадката и разкъсване на фототапета. При това работете при стайна температура от около 18-20°C, избягвайте течение (не отваряйте прозорците, през зимата затопляйте умерено). Изрежете с макетно ножче стърчащите краища след като фототапета изсъхне.

Важна забележка:
Технически са възможни малки разлики в цветовете. Разположете мотива преди да го залепите и проверете за разлики при цветовете. Ако въпреки всичко имате възражения, молим да донесете фототапета преди да го залепите, защото не се покриват разходите за лепене.
Как да поставите фототапет, може да видите и по-долу:
 


Как да поставите влийс фототапет, може да видите и по-долу:
 

 

Как се поставя фототапет на врата


1. Подготовка на основата
Свалете вратата от пантите и я поставете върху предварително подготвена маса, където ще може да се лепи в хоризонтално положение. Демонтирайте бравите. Отбележете горния край на вратата, за да избегнете залепването на мотива на обратно. Поставете пробно двете части на фототапета и установете напасването, за да може да изрежете мотива предварително.

2. Подготовка на лепилото
Изполвайте стандартно лепило за тапети, което трябва така да разредите, че да не бъде твърде течно. При всички случай следвайте указанията на производителя.

3. Подготовка преди лепенето
Оставете лепилото да попие за 3 минути върху всеки лист, преди да го залепите.

4. Полагане
Първо поставете долната част на фототапета – след това залепете втората с около 2-3 мм препокриване. Веднага изкарайте всички въздушни балони от вътре на вън и притиснете силно особенно в краищата.

5. Съхнене
Оставете да съхне възможно най-много часове. Съхненето трябва да става бавно, за да се избегне отваряне на снадката и разкъсване на фототапета. При това работете при стайна температура от около 18-20°C, през зимата затопляйте умерено. Изрежете с макетно ножче стърчащите краища след като фототапета изсъхне.

Важни забележки:
Технически са възможни малки разлики в цветовете. Разположете мотива преди да го залепите и проверете за разлики при цветовете.

Назад към всички практични съвети