Безплатна доставка на всички онлайн поръчки

Съвети за полагане на изкуствена трева

Всичко от практични съвети

Съвети за полагане на изкуствена трева

Полагането на изкуствена трева става все по-популярно сред собствениците на домове, които търсят красив и лесен за поддържане двор или тераса. Този вид предлага множество предимства, като минимална поддръжка и устойчивост на различни климатични условия, което я прави идеален избор за много хора.
Въпреки това, за да постигнете перфектен резултат и да се наслаждавате на зеления си кът дълги години, е важно да следвате няколко основни стъпки и съвети.
В тази статия ще ви запознаем с ключовите моменти, които трябва да имате предвид при подготовката и полагането на изкуствена трева, така че вашето открито или закрито пространство да изглежда винаги привлекателно и свежо.

Избор на място и подготовка на повърхността

Изкуствената трева предлага идеалното решение за тези, които искат зеленина без нуждата от редовно поддържане. Изборът на правилното място и подготовката на повърхността са от съществено значение за постигане на перфектен резултат.

Подготовка на почвата

Преди да започнете полагането, уверете се, че сте подготвили правилно почвата. Това включва премахване на всички плевели и други растителни остатъци. Също така, почвата трябва да бъде добре отъпкана и равномерна. Важно е да създадете лек наклон, за да се осигури оттичане на водата.
Изкуствена трева може да се полага върху различни повърхности като бетон, асфалт и дори стари плочи. Без значение дали повърхността е на закрито или на открито, подготовката трябва да бъде еднакво прецизна. От нея зависи дългосрочната устойчивост.

Фиксиране и монтаж

За да осигурите стабилност, е необходимо правилно фиксиране. Използвайте специална лента и лепило за закрепване на ръбовете. Нужно е да поставите лентата под съединенията на тревата и да нанесете лепилото равномерно. Монтажът също трябва да бъде прецизен, като се избягват всякакви бръчки и неравности. Ако повърхността е голяма, може да се наложи изрязване в определени участъци.
За най-добри резултати, следвайте инструкциите на производителя или се консултирайте с професионалистите от Домко.

Поддържане и дългосрочни грижи

Полагането на изкуствена трева е само първата стъпка. За да запазите красивия ѝ вид, е необходимо да полагате редовни грижи.
Тя изисква минимална поддръжка в сравнение с естествената. Редовното почистване с четка ще помогне за запазване на правостоящите влакна и премахване на листа и други отпадъци. Ако има петна или замърсявания, използвайте лек почистващ разтвор и мека четка.
Внимавайте да не използвате агресивни химикали, които може да повредят материала. За дългосрочна поддръжка, проверявайте периодично за разхлабени ръбове или места, където тревата може да се е отлепила. При нужда, направете необходимите корекции с лепило и лента.

Предимства и недостатъци на изкуствената трева

Полагането на изкуствена трева има множество предимства, но също така и някои недостатъци, които трябва да имате предвид, включително:

 1.  Предимства:
  • минимална поддръжка – няма нужда от косене, поливане или торене. Това спестява време и средства;
  • издръжливост – изкуствената трева е устойчива на всякакви климатични условия и не се поврежда лесно;
  • естетика – изглежда зелена и свежа през цялата година, без значение от сезоните;
  • устойчивост – тя не създава условия за развитие на плевели и насекоми.

 2. Недостатъци:
  • първоначална инвестиция – поставянето на изкуствена трева може да бъде по-скъпо в сравнение с естествената;
  • температурен ефект – при високи температури, може да се нагорещява повече от естествената;
  • неестествено усещане – някои хора предпочитат усещането на истинска трева под краката си.
 •  

Изкуствената трева предлага много практически решения за съвременните домове и пространства, съчетавайки функционалност с естетика. Независимо дали сте решили да преобразите двора, терасата, или друго открито пространство, този вид може да предостави дълготрайна зеленина и свежест без сложна поддръжка.
Не забравяйте да използвате качествени материали, за да постигнете най-добрите резултати.

Как да предотвратите появата на плевели под изкуствената в двора?

За да избегнете неприятната поява на плевели под вашата изкуствена трева, е необходимо да предприемете няколко ключови стъпки още преди самия монтаж, от които:

 1. Премахване на растителните остатъци
  Първата стъпка в предотвратяването на плевелите е внимателното премахване на всички растителни остатъци. Това включва изкореняване на съществуващите, както и на други растения, които може да поникнат под изкуствената трева. Използвайте градински инструменти, за да извадите корените, като се уверите, че няма останали части, които биха могли да поникнат отново.

 2. Използване на подходяща подложка
  След като почистите терена, следващата стъпка е да положите подходяща подложка. Тя играе ролята на бариера между почвата и изкуствената трева, предотвратявайки растежа. Подложката обикновено е направена от геотекстил, който е издръжлив и позволява водата да се оттича, но не позволява на плевелите да пробият нагоре.

 3. Използване на специални химикали
  За допълнителна защита – може да използвате специални химикали за плевели. Те се нанасят върху почвата преди полагането на подложката и служат за унищожаване на всички оставени семена или корени, създавайки допълнителна бариера срещу бъдещ растеж на нежелани растения. Накрая може да поръсите с пясък.

 4. Редовна поддръжка
  След като е положена, е важно да извършвате редовна поддръжка. Това включва проверка на ръбовете за появата на плевели и, ако е необходимо, премахването им ръчно. Редовното почистване и инспекция ще ви помогнат да поддържате перфектен вид за дълго време.

Следвайки тези стъпки, ще осигурите дълготрайна защита срещу плевелите и ще може да се наслаждавате на красив и чист зелен кът в двора или на терасата си. Правилната подготовка на терена е от съществено значение за дълготрайния успех на вашата инвестиция.

Колко често трябва да се почиства изкуствената трева?

Редовното почистване е ключово за запазване на вида на вашата изкуствена трева. В зависимост от натоварването, препоръчва се да я почиствате поне веднъж месечно. Използвайте мека четка и лек почистващ разтвор за отстраняване на замърсяванията.

Може ли да се използва на тераса или двор?

Да, изкуствената трева е идеална за тераса, двор или всяко друго открито или закрито пространство. Тя е устойчива на климатични условия и не изисква специална поддръжка, което я прави перфектен избор за всяко място.
Поставянето ѝ е страхотен начин да добавите зеленина и свежест във вашия дом без нуждата от сложна и времеемка поддръжка. Изберете правилното място, подгответе добре почвата и следвайте инструкциите за монтаж, за да се радвате на перфектен резултат.
Разгледайте нашия сайт Domko.com, за да откриете идеалното решение за вашия дом.

Назад към всички практични съвети