Стъклофибърни тапети

Всичко от практични съвети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специалната характеристика на тапетите от фибростъкло е тяхната изключителна здравина и гъвкавост. Това прави тапетите от фибростъкло особено подходящи за силно натоварени стени. Тези здрави тапети са подходящи и за използване в болници, лекарски кабинети или чакални, тъй като могат лесно да се почистват и дори стерилизират. В зависимост от избора на лепило и лак тапетите от стъкловлакна са трудногорими и не отделят токсични газове.

Тапети от фибростъкло са изработени от изкуствени минерални влакна, които са изтъкани в различни шарки. Особено предимство при тях е, че можете да боядисате тапета в цвят по ваш избор и да създадете уникален ефект.

Производство и материал на стъклофибърни тапети
За да се произведат тапети от стъклени влакна, необработеното стъкло първо се разтопява и се преработва на тънки нишки, които след това могат да бъдат изплетени в различни шарки. При тях ще намерите предимно класически модели, като кръст или двойна основа, но също така и така наречените рибена кост или диамант. Жакардовата шарка също е особено популярна, която е специална техника на тъкане, която може да се използва за създаване на индивидуални, по-големи и по-разнообразни модели.

Боядисване върху тапети от фибростъкло
Тапетите от фибростъкло могат да имат най-разнообразни структури и шарки. Гамата от тези тапети не е богата в цветово отношение, но предлага дискретни и елегантни нюанси на бяло, сиво и кремаво. Ако обаче сте убедени, че искате тапетите ви да са цветни, можете да ги боядисате до десет пъти. Така че нищо не пречи да сменяте често цвета, което ги прави подходящи дори за детската стая.

Боядисването може да накара тапетите ви да блестят ярко, в зависимост от избора на цвят. За стъклофибърни тапети е най-добре да използвате дисперсионен лак, който се предлага в матово или гланцово изпълнение. Възможно е също да се използва латексов лак, който прави тапетите от стъклени влакна напълно дифузионно и водо-устойчиви. Попитайте производителите на бои и лакове за предимствата на определени продукти.

Тапет от фибростъкло: тапет от висок стандарт
Тапетите от фибростъкло вдъхновяват не само с устойчивостта на надраскване и удар, но също така предлагат допълнителни предимства по отношение на грижа и издръжливост. Например тапетите от фибростъкло са идеални за кухнята или банята, защото са много устойчиви на вода, гниене и мухъл и много лесни за почистване. Ако допълнително лакирате тапета, той е почти стерилен.

Тапетите от фибростъкло по природа са забавящи горенето и не съдържат токсични газове. Тези свойства обаче могат да бъдат загубени в зависимост от избора на цвят и лепило. Особено предимство обаче е, че тапетите от фибростъкло могат да се поставят и върху по-дебели повърхности, защото прикриват пукнатини и други неравности. И не само това, благодарение на своята минерална структура, тапетът се свързва с основата и следователно може да предотврати или възпрепятства разширяването на пукнатини в по-стари сгради.

Поставяне на тапети от фибростъкло
Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато поставяте нов тапет от фибростъкло. Особено важно е да носите защитно облекло, когато лепите тапети, тъй като финият стъклен прах може да увреди дихателните пътища, ръцете, очите и кожата. Трябва също да се отбележи, че тапетите от стъклени влакна обикновено са два пъти по-широки и много по-дълги от обикновените хартиени или нетъкани тапети. Затова се препоръчва да използвате две тапетни маси, разположени една до друга. Необходима е и специална тапетно лепило за стъклени влакна.

Нарежете лентите на тапета според размерите на стената с ножица или режещ нож и добавете три до пет сантиметра, които след това можете да отрежете точно по ръба на стената. Уверете се в началото, че стените ви са възможно най-гладки и сухи, за да постигнете перфектен резултат.

Когато смесвате лепилото, трябва да избягвате бучки. Освен това тапетите от стъклени влакна трябва да бъдат залепени на фугата. Това означава, че отделните ленти не трябва да се застъпват, а да се поставят точно една до друга. Тъй като тапетите от фибростъкло могат да бъдат относително тежки, потърсете помощ, за да ги поставите. Използвайте четка за тапети, шпатула за тапети или притискаща ролка, за да започнете да рисувате тапета отгоре надолу по стената.

Моля, спазвайте инструкциите на производителя относно времето за съхнене на лепилото и едва след това нанесете слой грунд върху стъклофибърния тапет. Когато изсъхне, можете да придадете на тапета окончателен ефект, например с латексова боя или други бои, в зависимост от вашия избор.

 

 

Назад към всички практични съвети