Видове тапети

Всичко от практични съвети, Характеристики на продукти, Инструкции

Модерните тапети, които Домко предлага се произвеждат от нови ексклузивни материали с всякакви десени и релефи и възможности за комбинации. Трудно е да се изброят всички достoйнства на тапетите – внасят неповторим уют и топлина в дома, добавят стил и класа на скучното помещение, внушават настроения, притежават силата да създават зрителна измама за размера на стаята и най-важното-придават индивидуализъм във всяко простанство. Освен това повечето модерни тапети имат специални покрития, които ги правят едновременно устойчиви и лесни за почистване. Някои от тях са стилово съчетани със завеси, дамаски, възглавнички, осветителни тела и различни аксесоари за интериора.

1.Видове тапети
   •според основата
     -тапети на хартиена основа
     -тапети на влийс основа – Предимства: позволява на стената да диша; по-здрава основа; дава възможност за многократна корекция; по-малък разход на лепило;
   •според покритието
     -хартиени тапети – Хартиените тапети са най-нисък клас. Единственото им предимство е цената. Те са винаги на хартиена основа. Благодарение на съвременните технологии и съчетанието на   екологичен материал се постигат интересни визуални ефекти и богата цветова гама.
     -тапети с ПВЦ-покритие – При тези тапети покритието е от пенист материал и придава триизмерен ефект на стените. Основата може да бъде както хартиена, така и влийс. Основно им предимство е, че са устойчиви на въздействие и могат да се почистват. Могат да бъдат с различна плътност и структура, с красиви релефни повърхности и разнообразни орнаменти. Този вид тапети имат редица ценни качества, между които са тяхната декоративност, устойчивост и способност да коригират различни дефекти на стените.
     -тапети с винилно покритие - Те са сред най-популярните видове. Продукт са на съвременната технология. Направени са от полимерен материал, но са напълно безвредни за здравето. Безспорно предимство на този тип тапети е голямото богатство от цветове, рисунъци и релефи. Могат да имитират мозайка, плат, кожа, хартия, дърво, керамични плочки, мрамор, гранит и други облицовки. Винилните тапети се отличават с високо качество, лесени са за полагане, а животът им е цели 10 години. Другите им предимства са, че са устойчиви на механично и химично въздействие, подходящи са за всеки тип помещение, не попиват миризми и дим и обикновено имат антибактериално покритие.
     -други–с текстилно покритие, с велурено покритие, с метален ефект, от фибростъкло, бамбукови, с естествени птичи пера, имитация на дървесен фурнир и т.н.

2.Символи на тапетите – те се намират върху етикета на всяка ролка и винаги трябва да бъде оказвано внимание за тях на клиента.
 

 


Символи на тапетите
 
Добра светлоустойчивост
Устойчивостта на цветовете на слънчева светлина е добра.
Устойчиви на търкане
Миещи се с вода замърсявания /също пресни петна от мазнини и разтворители/ могат да бъдат почистени с мека сапунена вода или слаб почистващ препарат, използвайки гъба или мека четка.
Силно устойчиви на миене
Замърсяванията се премахват с лека сапунена вода и гъба. Петна съдържащи мазнини или разтворители не могат да бъдат премахнати.
Устойчиви на миене
Леки замърсявания могат да бъдат почистени с кърпа и вода. Евентуално с мек миещ препарат.
Насрещно напасване
Съседните ролки трябва да бъдат залепени на същата височина. 
Разминаващо се напасване
Съседните ролки трябва да бъдат напаснати нагоре или надолу с половината от височина на модела. 
Срещуположно лепене
Съседните ролки трябва да бъдат залепени в срещуположни посоки. Всяка втора дължина трябва да се обръща.
  Свалящи се без намокряне и остатък
При ремонта тапетите могат да бъдат свалени без намокряне и остатък от стената или тавана. 
  Свалящи се без намокряне и разделящи се
Горния слой на тези двуслойни тапети се сваля без намокряне. Долния слой остава като добра основа върху стената.
Предварително намазани с лепило
Обратната страна на тапетите, подобно на пощенските марки, е намазана с лепило, което се активира от вода.
Влийс тапет
Основата е по-здрава, позволява на стената да диша, по-малък разход на лепило (маже се само стената).
Тапет, при който снадката не си личи
Основата е боядисана и при правилно лепене снадката не се вижда.


3.Видове лепила – има няколко основни вида лепила, които се съобразяват с основата на тапета. Важно е да се обръща внимание на техническите характеристики както на тапета, така и на съответното лепило.

 
Назад към всички практични съвети