Free delivery on all online orders

Bathroom Lighting

Shop By
Shopping Options
Brand
  1. Concepta 6 items
  2. Rabalux 16 items
Less
Price
-
per page

22 Items

Какво осветление е подходящо да изберем за банята? Как да поставим отделните осветителни тела и какво да имаме предвид при избора? Вижте съветите на Домко!

Какво да знаем за осветлението в банята

Безопасност

Това неминуемо е първото условие, на което трябва да отговаря осветлението в това помещение. Осветителните тела трябва да са добре обезопасени и влагоустойчиви, за да се предотврати навлажняването на вътрешните им елементи и да се елиминира вероятността за евентуалните, свързани с това, аварии.

Светлинни потоци

Макар и обикновено банята да е малко помещение, важно е тя да бъде добре осветена. Това може да се постигне чрез комбинация от светлинни потоци. Осветлението на тавана осигурява разпръсната светлина. То може да е основното, но не и единствено. Добре е да предвидите и странични осветителни тела, с които ще постигнете обкръжаваща светлина.

Детайли

Бихте могли да поставите и кинетични източници на осветление. Те подчертават различни детайли. Могат да бъдат разположени в стенни ниши, както и да предлагат различни оттенъци на LED светлина, които да добавят динамика в общия ефект.

Огледалото

Огледалото е притегателна точка на погледите през целия ден. При всяко посещение в банята поглеждаме към него. За да ни покаже в най-добрата ни светлина, обикновено при него се поставя отделен светлинен акцент. Единият вариант е да монтирате лампи над него, а другият е да ги разположите от двете му страни. Може да са продълговати или тип лунички.

Цвят на плочките

Имайте предвид, че цветът на плочките в банята има значение за избора на светлинни източници. Ако плочките са бели, жълти или бежови, отразяват светлината добре. Ако обаче са тъмни, е препоръчително да имате повече или по-мощни източници на осветление, защото тъмният цвят поглъща светлината.

Какви видове осветителни тела ще откриете в раздела

  • Аплици. Това е най-популярното стенно осветително тяло. Функционално е и спестява място. Освен това аплиците значително улесняват осигуряването на декоративно осветление. Използват се в коридори, бани, детски стаи, спални и др. Моделите за баня, предлагани в настоящия раздел, са със семпъл стилен дизайн и с перфектна функционалност за мокри помещения;
  • Плафони. Името им идва от френската дума за таван (plafond) и именно там е подходящото място за монтажа на тези осветителни тела. Мненията на нашите клиенти сочат, че облата, но сравнително плоска форма на плафоните, е оптимална за банята, тъй като максимално добре приляга към тавана, но и отлично разсейва светлината в обема на помещението;
  • С LED крушки. Както плафоните, така и аплиците в категорията са с лед лампи. Те са икономични, изразходват малко количество електроенергия и са безопасни – не съдържат вредни за човека вещества. Освен това не се нагряват – всичката енергия, която използват, се превръща в светлина. Лед осветлението не се повлиява и от температурните условия, което за банята е важно, тъй като по време на къпане температурата в това помещение може рязко да се повиши от горещите водни пари;
  • С мощност между 9 и 18 W. Това, при енергоспестяващите крушки, отговаря на между 400 и 1100 лумена (lm).

Защо да изберем от Домко

Луксозното, красиво и модерно обзавеждане и осветление на дома не е задължително да е свързано с голяма инвестиция. То обаче няма как да се получи без добри идеи и ефективни практични решения. В Домко получавате всичко това на изгодни цени.

Верига магазини Домко представя на българския пазар най-актуалните интериорни тенденции от водещите европейски компании и предлага продукти, с които дизайнът на всяко помещение се превръща в образец за комбинация между функционалност и естетика.

Открийте разнообразните предложения в пълния ни онлайн каталог на Domko.com! Подарете стил и класа на дома, вилата, офиса или заведението си!

Show more