Parquet Floorings

Shop By
Shopping Options
Brand
 1. Lamett 26 items
 2. Woodline 4 items
 3. Barlinek 40 items
 4. HAMBERGER, ГЕРМАНИЯ 1 item
 5. TARKETT TRADE, СЪРБИЯ 7 items
Less
Price
-
Composition
 1. Ash 1 item
 2. Oak 30 items
Less
per page

Items 1-24 of 78

Page

Въпреки разнообразието от подови настилки, естественият паркет все още е безспорен фаворит, когато става дума за топ качество. Нищо не може да замени топлината и класата на естественото дърво.

Време ли е да поставите нов паркет в жилището си? При нас ще намерите най-добрите образци. Вижте повече за тях!

Как се поставя естествен паркет

Препоръчително е преди да пристъпите към монтаж на паркета, да го оставите за седмица – две да поседи в помещението, за да може естествената дървесина да се климатизира към температурата и условията вътре. Ако го подреждате върху нова основа, уверете се, че преди започването на работата тя е напълно изсъхнала и почистена от прах. Ако основата е по-стара, използвайте момента да коригирате недостатъците ѝ, ако има такива, и да я изравните. Можете да монтирате и върху дюшеме.

Преди да започнете реалната работа, направете план за поставянето и можете да реализирате пробно полагане. Полезно ще бъде начертаването на мрежа на пода.

Някои от видовете дървен паркет могат да се полагат с клик системата, докато за други трябва да използвате класическия метод със залепяне за пода.

За лепилото използвайте гребенова шпакла. Поставете първата дъска в ъгъла, а за ориентация използвайте начертаната мрежа. Всяка следваща дъска изравнявайте спрямо предишната и спрямо линиите. Към стените монтирайте дилатационни ивици. Потупвайте парчетата с гумен чук, за да могат по-плътно да се притиснат към лепилото. Едно към друго пък ги притискайте с обтяжки.

След полагането на целия под, важно е да го оставите няколко дни, за да може лепилото да изсъхне напълно. Едва след това направете циклене и лакиране, ако такова е необходимо. Моделите естествен паркет, които ще откриете в Домко са фабрично лакирани и нямат нужда от тези дейности.

Накрая монтирайте вратата на стаята. Ако подът е станал твърде висок, може да се наложи да подрежете вратата с флекс.

Как да го подредим

При естествения паркет имате известна свобода при нареждането. Може сами да изберете начина, по който да декорирате пода си – от проста класическа подредба до по-сложни форми и шарки, оформени от паркетните дъски. Важно е обаче да знаете, че колкото по-сложна е схемата на подреждане, толкова по-важно е прецизното рязане на дъските.

Каквато и схема да изберете, добре е да се съобразите с основното правило, че подреждането трябва да бъде по посока на светлината, която влиза в стаята.

Една от класическите техники е правото редене (симетрично или несиметрично). При него монтажът става бързо и материалът се използва оптимално. Тази техника може да помогне и за постигане на оптичен ефект на разширяване на пространството. За целта трябва да монтирате дъските перпендикулярно на дългата стена.

Други популярни техники са нареждането на естествения паркет по диагонал (симетрично или несиметрично) или на рибена кост. Интересен вариант е техниката преплитане (напомня плетката на кошница), холандската шарка и други.

Защо да изберем Домко

От физическите ни магазини, както и онлайн от Domko.com можете да купите естествен паркет с топ качество и отлична визия на изгодни цени. Огромно е многообразието, което Ви очаква в нашия каталог:

 • С различна дебелина: от 10 до 15 мм;
 • Гланциран или маслена повърхност;
 • С различен размер на ламелата: от 150мм х 1830мм до по-масивни видове с големина 194мм х 1283мм;
 • В различни цветове;
 • От различен ценови клас;
 • Подходящ за подово отопление;
 • Трислоен (слоевете могат да са от различна естествена дървесина);
 • Дъбов;
 • С визия на автентично състарени дъски;
 • Към всеки паркет се предлага съответният перваз с височина 60мм.

Качествената подова настилка внася стил във всяко помещение. Възползвайте се от изгодните луксозни предложения на Домко! Вашият дом заслужава тази инвестиция!

Show more